DIY 'Look a like' Chanel rokje

Gepubliceerd op 8 januari 2024 om 10:10

Maak zelf een leuk ‘look a like’ Chanel rokje!

 

 

Wat heb je nodig?

  • Tweedstof 65 cm (bij roklengte van 50 cm. Je eigen roklengte in cm + 15 cm benodigd.)
  • Voeringstof 55 cm (met stretch voor meer draagcomfort)
  • Elastiek 2 cm breed (lengte = taille)
  • 4 knopen (2 cm doorsnede)
  • Veiligheidsspeld
  • Naaimachine en lockmachine
  • Strijkijzer

 

Was altijd eerst je stoffen voordat je begint met naaien!

Start eerst met het opmeten van je taille en heup. Mijn heup is 90 cm, ik heb de breedte van de stof op 100 cm gepakt incl.1 cm naad. Wil je nog meer een pofeffect, dan pak je de stof wat breder. Maar let op: niet te breed want anders valt het rokje te wijd bij je heupen.

Bekijk zelf hoelang je het rokje wilt. Ik wilde het rokje 50 cm lang. Hierbij komt nog een overslag voor het elastiek en de zoom. Dit is + 7,5 cm. (1,5 cm zoom en 6 cm voor de overslag)

Totaal knip je van de tweedstof een lap van 100 cm x 57,5 cm. (voorbeeld van 50 cm lengte + 7,5 cm zoom, de daadwerkelijke lengte moet je aanpassen naar je eigen maatberekeningen van de lengte van de rok.)

De voering knip je ook dezelfde breedte, dus 100 cm en de lengte mag iets korter omdat je geen overslag hoeft te maken zoals bij de stof.

De voering was bij mij 46 cm lang + 3 cm = 49 cm. (2 cm zoom en 1 cm om het aan het rokje vast te stikken.

Als je dit beide hebt uitgeknipt, werk je de naden af met de lockmachine of de zigzagsteek op je naaimachine. Daarna stik je bij beide de zijnaden op elkaar zodat je een middenachter naad krijgt. Deze strijk je open zowel van de stof als van de voering.

 

Vervolgens speld je de voering aan de bovenkant van de stof met de goede kanten op elkaar en stik je deze op 1cm rondom aan elkaar. (Ik heb daarna eerst mijn label aan de voering vast gestikt) Daarna vouw je de voering naar binnen en vouw je de stof ook naar binnen zodat je een rand krijgt van 5 cm breed. Dit meet je rondom af en speld je vast. Daarna stik je de rand op 2,5 cm vanaf de bovenkant rondom. Als je dit hebt gedaan, stik je de rand ook op 5 cm door, precies op de naad van de voering. Je laat ongeveer 6 cm open zodat je hier het elastiek door kunt trekken.

 

Vervolgens meet je het elastiek af door deze rond je taille te doen en zelf bepaal je hoe strak je het elastiek wilt. LET OP: knip je het elastiek iets wijder af zodat je het elastiek nog vast kunt stikken.

Daarna rijg je het elastiek door de tunnel (hiervoor speld je een veiligheidsspeld aan het elastiek) Ik zet altijd het uiteinde van het elastiek vast met een speld aan de stof zodat niet het hele elastiek erin kan schieten. Als je rond bent, stik je de uiteinden aan elkaar vast. Let op dat je elastiek nergens gedraaid zit!

Als je dit gedaan hebt, verdeel je het elastiek zodat alle ruimte gelijk is verdeeld. Daarna stik je de opening dicht. De bovenkant is klaar van je rok!

Daarna zoom je de stof op 1,5 cm. De voering zoom je op 2 cm.

Als laatste naai je met de hand de 4 knopen aan de voorkant van je rok. Let op dat je niet de voering ook mee vast naait.

De rok is klaar om te dragen, veel draagplezier!

 

Laat je mij weten wat je van deze DIY vond?


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.